Moravcová po 20 rokoch súťaží v Londýne v hľadisku, Bartekovej fandí

27.07.2012 Celý región

Londýn 27. júla (TASR) - Martina Moravcová si v Londýne, po súťažných štartoch na posledných piatich olympijských hrách vyskúša úplne inú úlohu. Boj o štart v olympijskom bazéne sa pre ňu síce skončil neúspešne, no na športoviskách bude bez stresovej záťaže nasávať atmosféru v úlohe diváčky.

Donedávna ešte slovenská plavecká stálica priletela do britskej metropoly v piatok s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom a zúčastnila sa aj na oficiálnom otvorení Slovenského domu na adrese 116 Pall Mall. Honosným priestorom, v ktorých bude sídliť počas olympijských týždňov Slovenský dom, zložila ihneď aj poklonu.

"Myslím si, že je to najkrajší Slovenský dom, aký sme mali na posledných piatich olympiádach, vrátane teda tejto šiestej. Je to moja prvá návšteva Londýna a ešte sa tu iba začnem orientovať," priblížila pre TASR prvé dojmy. "Ďakujem SOV, že mi umožnil byť tu a vychutnať si atmosféru OH z iného ako súťažného kútika. Síce budem mať akreditáciu hosťa MOV, aj som v komisii športovcov FINA, ale plavecké súťaže sú podujatia zvýšeného diváckeho záujmu, potrebujem aj ja lístky. Nejaké už prisľúbené mám, takže verím že sa mi podarí prepracovať až k bazénu Akvatického centra," načrtla svoju logiskú prioritu v itinerárovom pláne Moravcová, ktorá je v Londýne do 2. augusta a za ten čas chce stihnúť aj ďalšie odvetvia: "Gymnastiku, určite vodný slalom a uvidíme, ešte čo iné. Samozrejme otvárací ceremoniál si ujsť nenechám."

Päťnásobná slovenská olympionička a dvojnásobná medailistka zaregistrovala aj kandidatúru strelkyne Danky Bartekovej do Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Pred štyrmi rokmi sa pokúšala ešte ona, ale v tvrdej konkurencii známych tvárí a sokov zvučného mena vo vlastnom športe sa nedokázala presadiť. "Záleží aj na tom, či bude mať čas si spraviť nejakú kampaň. V mojom prípade v Pekingu to možné nebolo, keďže som súťažila od začiatku do konca. No a keď ešte máte za súpera z vlastného športu Alexandra Popova... Určite ale Danke želám úspech. Je to vždy individuálne, ako sa tie voľby vyvinú," komentovala.

Barteková podľa nej môže rátať s hlasmi z vlastného odvetvia, ale na úspech potrebuje podporu z celého spektra účastníkov. "Môže zavážiť to, že je sympatická, ale nevýhodou je to, že strelectvo nemá až tak veľa štartujúcich na OH ako napríklad plávanie alebo atletika. V Pekingu bol doslova maskotom kórejský takwandista Mon Dae-Sung, ktorý si v dedine svoje miesto v Komisii športovcov doslova 'vystál' a odšaškoval," dodala Moravcová. Na otázku, či by sa nemal angažovať napríklad Slovenský olympijský výbor a pomôcť Danke najekými akciami, tlačovou konferenciou a podobne, reagovala záporne. "Tu nijaké externé aktivity nepomôžu, vyslovene je to o športovcoch, ktorí sú priamo v dedine." Hlasovanie v reštaurácii olympijskej dediny sa skončí 9. augusta, nástupcov Frankieho Fredericksa, Jana Železného, Ranie Elwaniovej a Hichama El Guerrouja vyhlásia v rovnaký deň. Barteková má vo voľbách 20 súperov, pričom z určitého športu môže byť zvolený iba jeden kandidát.
 

Vyberte región